Hoppa till sidans innehåll

Hur funkar det vid en tävling?


Här har vi samlat lite generell info om hur en tävling går till. Se det här som grova drag, det varierar alltid lite beroende på tävlingens förutsättningar. 

Information och anmälan

Vi lägger ut information om tävlingarna på Facebook och försöker under träningarna dela ut information i god tid. I menyn Tävlingskalender kan man söka fram alla tävlingar i distriktet och i andra nyheter på hemsidan finns information om vilka vi valt ut som klubbtävlingar under året. Om tävlingen är på en helg är senaste tid för anmälan oftast tisdagen före. Säg till en ledare att ni vill vara med så ordnar vi resten.

Anmälan efter att tiden gått ut kostar extra pengar och är lite krånglig att hantera så försök undvika det.

Nu för tiden finns startlistor och resultat oftast på live.skidor.com

Parkering och resa

Oftast arrangerar vi ingen ordnad samåkning eftersom de flesta föräldrar vill följa med sina barn. Om man inte har möjlighet att vara med som förälder är det bara att prata med oss ledare så försöker vi fixa det.

När man kommer till en skidtävling så är det alltid bra att ha med sig en tjuga (20kr) eller vara beredd med Swish. Ibland vill arrangören ha parkeringsavgift, då får du en startlista av dem och hjälp med att hitta en parkering. Det är ovanligare nu förtiden.

 

Flaggan - vår samlingspunkt

Vi försöker samlas vid vår snygga flagga ungefär en timme före första start. Där hjälper vi till med vallning (på klassiska tävlingar) och delar ut nummerlappar så börja med att söka upp flaggan. Är man osäker kring vallning löser vi det på plats, men det är bra om skidorna är rengjorda från gammal fästvalla. Glidvalla är enklast att lösa i vallaboden någon dag innan tävlingen. Fram till tävlingens första start finns de flesta ledare i närheten av flaggan. Tveka inte att fråga oss eller be om hjälp om det behövs.

 

Uppvärmning och provåkning av banan

Ca 45 minuter före första start provåker vi banan, detta för att barnen ska få chans att lära sig hur den går så de känner sig trygga inför tävlingen. Respektive ledare tar med sin grupp. Om man vill vara med på den turen är det viktigt att man passar den tiden, vi har svårt att hinna med extravarv då förberedelserna inför starterna tar vid efter. 

 

Dags för start!

När ens starttid börjar närma sig är det dags att åka fram mot "kön" till starten och ställa upp sig i nummerordning. Det är helt ok att föräldrar är med och hjälper till hela vägen fram till startlinjen, om man vill. Det är också ok att åka med sitt barn i de klasser där ingen tidtagning görs, dvs upp till och med 8 år. En ledare försöker alltid finnas vid starten och övriga sprider ut sig längs spåret och hejar fram våra tävlande. De större barnen är med och hejar på de yngre och tvärt om. Vid målet brukar barnen uppskatta om föräldrarna tar emot efter att de lämnat från sig nummerlappen och fått lite varmt att dricka.

Resultat för de från 9 år och uppåt brukar sättas upp på en anslagstavla. På de flesta tävlingar får samtliga upp till 13 år pris.

 

Prisutdelning

De yngre klasserna får ofta sina priser direkt efter målgång. Tiden för prisutdelning för de äldre varierar mellan tävlingar. När man har tävlat färdigt och fått sitt pris uppskattar vi om man stannar kvar och hejar på sina klubbkompisar men det är förståss frivilligt.

När alla tävlat färdigt och sista prisutdelningen är klar brukar vi samlas, ta några kort och säga hej då! 

 

Fika, mat och servering

Det blir ofta en rätt lång dag på en skidtävling och de ligger ofta över lunchen. Det är bra att ha med sig lite snacks, fika eller matsäck som man gillar. Det är inte fel att ge barnen lite extra energi ca 30 minter innan start. Oftast finns det mackor, bullar, hamburgare och korv till försäljning. 

 

Övrigt

Har ni frågor, funderingar, synpunkter eller annat så tveka inte att föra fram dem! Vi är där för att hjälpa er och era barn så det blir en rolig tävling och upplevelse. Flera av oss ledare har egna barn som behöver hjälp och "tar" fokus men det är bara att hugga tag i oss!

Här finns några bilder på hur vi ser ut om ni missat det :)

Uppdaterad: 16 JAN 2014 22:21 Skribent: Björn Walther

 

 

 

 

Kom med i vår Facebook grupp!

 

Postadress:
Matfors SK - Skidor
Peter Blomqvist, Plogvägen 10
86432 Matfors

Besöksadress:
Strandvägen 2
86491 Matfors

Kontakt:
Tel: 0706838195
E-post: post@matforsskidklub...

Se all info