Syftet med vår trafiksäkerhetspolicy är att öka tryggheten och säkerheten för samtliga transporter, till och från läger, tävlingar och träningar.
Planera resandet på ett sådant sätt att mesta möjliga miljöhänsyn tas utan att trafiksäkerheten påverkas.
Busstransporter
Bussbolag som anlitas av klubben ska tydligt informeras om våra trafiksäkerhetskrav.
- Säkerhetsbälten till alla passagerare och att de skall användas.
- Föraren anpassar hastighet efter väglag och får ej överskrida de hastighetsbestämmelser som gäller for aktuellt fordon.
- Föraren har minst 24 månaders yrkeserfarenhet.
- Föraren skallfölja de regler som gäller för kör- och vilotider.
Fluorvalla
MSK avråder starkt från all användning av alla fluorvallor, speciellt för ungdomar (16 år och yngre). På våra aktiviteter för ungdomar använder vi bara fluorfria produkter.
MSK förväntar sig att alla låter bli de enligt lag förbjudna produkterna med C8-fluor. Det gäller både fästvalla och glidvalla.
Bakgrund
Sommaren 2020 förbjöds all användning av vallor med PFOA-värde över 25 ppb av EU. Det innebär att det är förbjudet att tillverka, sälja och använda produkter med den typen av fluor, ibland kallad C8. Ämnet bryts inte ner i naturen och påverkar växter, djur och människor negativt. Efterlevnad av lagen kontrolleras av Kemikalieinspektionen.
I samband med det beslutade internationella skidförbundet FIS att förbjuda användningen av all fluorvalla, även den som innehåller så kallad C6 och C10. Ambitionen var att ett testverktyg skulle tas fram som kunde användas för att på tävlingar kontrollera om vallor med fluor används. Verktyget visade sig opålitligt varför förbudet sköts upp ett år.
Från säsongen 2021/22 så träder alltså förbudet i kraft. Testverktyget är fortfarande inte klart så inga tester görs, därmed delas inga straff ut heller. För senior och junior är situationen just nu oklar.
Kunskapen om och erfarenheten av de fluorfria produkterna är ännu låg hos vallateamen, jämfört med de väl etablerade fluorprodukterna som ofta presterar bättre också. Det gör att många senior/junior team kör med C6 och C10 fluor även denna säsong. Det finns även mycket pengar investerade i vallor som man försöker använda upp.
För ungdomar har vallan inte lika stor påverkan, skidan och åkaren är mer avgörande och distanserna kortare. Motiven till att använda fluor är nästan obefintliga och i relation till de negativa effekterna ser vi ingen orsak att fortsätta med fluor för ungdomar.
Här finns ett förydligande från Svenska Skidförbundet.
Registerutdrag
Kontroll av begränsat registerutdrag görs för ledare, lagledare och styrelsemedlemmar i Matfors SK.
Bakgrund och orsak
I samband med att FN:s barnkonvention fr o m den 1/1 2020 blev lag i Sverige beslutade RF (Riksidrottsförbundet) att alla idrottsföreningar anslutna till RF skall kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har direkt och regelbunden kontakt med barn. För att ytterligare värna om tryggheten för våra barn- och ungdomar har MSKs styrelse beslutat att krav på kontroll av begränsat registerutdrag utöver på våra ledare, också skall gälla på lagledare samt styrelsen.
Vad syns på utdraget?
Ett begränsat registerutdrag visar endast grova brott; mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.
Hur görs ett registerutdrag?
Registerutdraget laddas ned här. https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn/ och fylls i (digitalt eller för hand) och skickas därefter in med epost eller vanlig post enligt instruktionerna i länken ovan. Registerutdraget skickas därefter till dig med post.
Registerutdraget tas med i sitt osprättade kuvert och öppnas och visas för klubbens tillsynsansvariga vid ett gemensamt bestämt tillfälle. Tillsynsansvariga noterar att vederbörande har visat sitt utdrag och utdraget återlämnas. Arkivering av utdraget sker således inte.
Tillsynsansvariga är styrelsen eller av dem utsedd person.
Hur ofta ska det göras?
Enligt devisen ”Hellre för ofta” har styrelsen beslutat att denna procedur skall genomföras varje år i augusti eller när man för första gången engagerar sig i föreningen. Kontrollen av utdragen är en förebyggande åtgärd som tillsammans med andra insatser ökar tryggheten i vår förening.