Handlingsplan mot kränkande beteende

Matfors SK – handlingsplan mot mobbning, kränkning och diskriminering

Målet med handlingsplanen är att alla ska känna sig trygg i vår verksamhet och att vi agerar om incidenter inträffar. Oavsett om det gäller ledare, utövare eller föräldrar.

Förklaring av definitioner kopplat till exempel från vår verksamhet

Mobbning: Utfrysning från övningar, negativ konkurrens inom gruppen, hackordning, negativt beteende mot de ”långsamma”, att någon är sämre och pikas, retas osv återkommande, fel material och fel kläder.

Kränkning: Filmning med mobiltelefoner, ställa snabba först, ”vara i vägen”, högre fokus på de snabbaste, påhopp, glåpord, ”vad dålig du är att åka”, dissande kommentarer, kränkande uttalanden

Diskriminering: Inte råd med klubbkläder, sen/tidig utveckling, stor/liten i kroppen, utrustning man saknar, pengar, utseende.

Exempel på aktiviteter och tillvägagångssätt i föreningens arbete

Ledare: Samarbete, övningar, samtal, utbildning, kommunicera med andra tränare, kommunicera med barnen för att de skall veta hur de ska hantera olika situationer och vem de kan vända sig till. Reservplan vid träning med tex extra övningar för att inte individen skall känna sig utpekad, tänka till hur man delar upp gruppen under träning.

Föräldrar: Delta på föräldramöten där information om handlingsplanen ges, delta i träningar, “kaffe” i stugan under träningar för att delta i gemenskapen i klubben, känna till och ta till sig värdeorden.

Barn och ungdomar: Vara en god vän. Respektera och peppa varandra. Göra sitt bästa. Ha kul med varandra. Låta ledarna vara ledare. Ta avstånd från negativt beteende.

Så här agerar vi om någon av nedanstående roller beter sig illa

Åtgärdstrappa

Ledare: